Geschiedenis van de chocolade

Chocolade komt oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid Amerika, waar de vroegere inwoners de Maya's en Azteken, chocolade als eersten dronken. Destijds was chocolade zo waardevol dat deze ook werd gebruikt als betaalmiddel. Voor de chocoladedrank werden de bonen gekookt met water, peper en vanille eraan toegevoegd. Deze kruidige, bittere drank op basis van cacaobonen werd gezien als een drank die wijsheid en kennis gaf. De drank werd Xocoatl genoemd.

Aan het begin van de zestiende eeuw werd door de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortés chocolade geïntroduceerd in Europa. Door de onbekende bittere smaak van de bonen was men niet zo enthousiast, tot op een gegeven moment suiker toegevoegd werd. Het Spaanse hof was de gelukkige om als eerste de chocolade te drinken. Enige tijd later, in 1615, werd de chocoladedrank ook geïntroduceerd aan het Franse hof. Halverwege de zeventiende eeuw breidde de cacao en chocolade industrie zich snel over de rest van Europa uit. Het bleef echter een luxeproduct voor uitsluitend de hogere bevolkingsklasse van Europa.

In de 18e eeuw werd gebruik gemaakt van een nieuwe methode waarbij het overtollige vet uit de chocolade werd geperst met behulp van de cacaopers. Door persing ontstond een droge plak cacao die vermalen werd tot poeder. Daaruit kon eenvoudig een cacaodrank bereid worden.

Pas rond 1900, toen de prijs van cacao voldoende was gedaald, werd chocolade een volksdrank. Eerder in de 19e eeuw is chocolade in vaste vorm reeds aangetroffen in Engeland.

Tijdslijn van eerste chocoladefabriek tot de chocoladereep

1728 : De familie Fry richt de eerste chocoladefabriek van het Verenigd Koninkrijk op, mét hydraulische machine.

1737 : Er vallen gaten in het Spaanse cacaomonopolie. Italië, de Verenigde Nederlanden en Portugal leggen plantages aan in Venezuela.

1765 : Introductie van chocolade in de Verenigde Staten door een hoge Engelse functionaris en oprichting van een eerste chocoladefabriek in Massachusetts.

1780 : in het Franse Bayonne wordt begonnen met de mechanische aanmaak van chocolade.

1828 : Coenraad Van Houten, een Nederlander, zorgt voor een revolutie in de productie van chocolade met zijn cacaopers. Deze scheidt de vaste cacao van de cacaoboter. Daarmee vindt Van Houten de poederchocolade uit.

1832 : De Oostenrijker Franz Sacher vindt de beroemde chocoladetaart uit die zijn naam draagt: de Sachertorte.

1846 : Fry & zonen lanceert de eerste chocoladetablet die uit het vuistje te eten valt. Voordien werden de chocoladeblokken gesmolten met water en melk om een schuimig chocoladedrankje te bekomen.

1875 : De Zwitser Daniel Peter vindt de eerste melkchocolade uit door melk toe te voegen aan chocoladepoeder.

1890 : Tal van Europese landen vaardigen wetten uit ter bescherming van chocolade, die het onderwerp is van veelvuldig voorkomende fraude.

1900 : Door de dalende prijzen van cacao en suiker kunnen steeds meer consumenten van chocolade genieten.

1910 : De productie van cacao verschuift van Centraal- en Latijns-Amerika naar Afrika en Azië. De productie van chocolade gebeurt in Europa en de VS steeds meer op een industriële wijze. België speelt een voortrekkersrol met de introductie van nieuwe technologieën en marketingtechnieken.De grote chocolatiers verschijnen ten tonele: Neuhaus, Godiva, Lindt, ...

1912 : Jean Neuhaus vindt de Belgische praline uit, de eerste gevulde chocolade.1915 : Neuhaus legt een octrooi vast voor het ontwerp van de ballotin, een verpakkingswijze voor pralines.

1936 : Jacques lanceert de befaamde reep.